Grant Bratislavy 2021 získal Matej Kalina

Bratislavu vníma ako zelené mesto, nie ako betónovú džungľu. Bratislavčan Matej Kalina, profesionálny fotoreportér z vydavateľstva News and Media Holding, získal za svoj projekt s názvom Tapiola na Dunaji ročné štipendium magistrátu hlavného mesta Bratislavy za rok 2021.

Jeho séria fotografií zobrazuje hlavné mesto z vtáčej perspektívy a snaží sa nám priblížiť, že Bratislavu nemožno nazývať betónovou džungľou. Práve naopak – zábery Mateja Kalinu nám ukazujú Bratislavu ako mesto plné prírody a stromov, za ktorými sa týčia najvyššie slovenské mrakodrapy či najvzácnejšie pamätihodnosti. V sérii deviatich snímok môžeme vidieť napríklad dominantné stromy v najväčšom parku v strednej Európe, Sade Janka Kráľa, za ktorými vynikajú azda najznámejšie dominanty Bratislavy – Most SNP a Bratislavský hrad. Alebo aj pohľad na nové centrum hlavného mesta – bratislavský Downtown z Ondrejského cintorína, či televíznu vežu Kamzík, okolo ktorej sa rozpínajú lesy bratislavského lesoparku, ale aj ďalšie obdivuhodné fotografie.

“Projekt sa snaží vzbudiť povedomie o kvalite života a možnostiach, ktoré svojim návštevníkom a obyvateľom ponúka hlavné mesto. Bratislava je často vykresľovaná ako betónová džungľa, pričom tieto fotografie dokazujú, že vo veľkej miere je opak pravdou,” povedala porota k víťaznému projektu rodeného Petržalčana. 

A čo je to tá Tapiola? Ako povedal víťaz Grantu Bratislavy, tento prívlastok zvolil s odkazom na rovnomenné fínske mesto, ktoré bolo v šesťdesiatych rokoch 20. storočia budované ako záhradné mesto plné zelene. A Bratislava mu v mnohom tento projekt pripomína práve z vtáčej perspektívy, kedy sa divákovi otvára nevšedný pohľad na zelenú mestskú krajinu. ,,Tapiola vo fínskej mytológii označuje ríšu boha lesa Tapia a jeho manželky Mielikki. Bratislava, ktorou preteká najväčší európsky veľtok, je na jednej strane ohraničená úpätím Malých Karpát a na opačnej lužnými lesmi, preto si tento prívlastok určite zaslúži,” dodal Matej Kalina.

Keďže je pre obyvateľov nezvykom pozerať sa na svoje mesto “zhora”, celkom prirodzene, Bratislavčanom môžu snímky od víťaza Grantu Bratislavy za rok 2021 ponúknuť lepšie povedomie o meste či o kvalite životnej úrovne. Pretože aj toto je cieľom projektu Mateja Kalinu – navodiť v obyvateľoch Bratislavy pocit hrdosti a zmyslu pre rozvoj či zachovanie hodnôt, ktoré lokalita mesta ponúka. 

Séria deviatich snímok víťazného projektu sa neskôr rozrastie až na tridsať fotografií, ktoré budú vystavené budúci rok a my môžeme len s nemým úžasom čakať, aké skvosty na nás čakajú. 

Andrej Sárközi