Tlačová správa z 21.09. 2022: Víťaz Grant Bratislava 2022 – Tomáš Hrivňak

V 11. ročníku SLOVAK PRESS PHOTO dominovala téma Ukrajiny!

Bratislava, 21. septembra 2022 – deväť súťažných kategórií, 142 fotografov z piatich krajín a 1 463 fotografií.

Slávnostné vyhlásenie výsledkov 11. ročníka SLOVAK PRESS PHOTO, spojené s vernisážou výstavy víťazných prác, sa uskutočnilo dňa 21.09.2022 v Primaciálnom paláci.

Do súťaže sa registrovalo 142 fotografov, ktorí dovedna zaslali 1 463 snímok, z toho 158 sérií a 87 samostatných fotografií.

Výstava víťazných prác je bezplatne prístupná širokej verejnosti od 21. septembra 2022 do 31. októbra 2022 vo verejnom priestore na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave.

Víťazné fotografie nájdete  >> v tomto linku

Porota sa rozhodla udeliť hlavnú cenu súťaže Grand Prix za sériu fotografií s názvom Situácia na hraničnom priechode Vyšné Nemecké deň po vypuknutí ruskej invázie na Ukrajinu fotografovi denníka SME Markovi Erdovi.

Predseda poroty Kadir van Lohuizen k víťaznej fotografii povedal: „Celkový víťaz súťaže prezentuje, že tohtoročné udalosti na Ukrajine sú do istej miery realitou, ktorá zasiahla nás všetkých. Situácia nie je jednoduchá ani v Holandsku, kam prichádzajú tisíce utečencov z Ukrajiny, a nemajú kde prespávať,“ opisuje situáciu súvisiacu s Ukrajinou Kadir van Lohuizen, a Jana Garvoldtová dodáva:

„Fotografie ocenené Grand Prix zachytávajú nielen spoločenské a politické následky ruskej invázie na Ukrajinu, ale aj ľudský príbeh za touto tragédiou. Západné krajiny boli vždy ochotné pomáhať. Sú otvorenejšie pri riešení migrácie. Situácia na Ukrajine spôsobila, že aj východná Európa sa otvorila pomoci, v tom môžeme cítiť posun aj v našom vnímaní.“

Osobitnú cenu Grant Bratislavy 2022 získala séria fotografií Prístavný most od Tomáša Hrivňáka z denníka N. Témou tohtoročného Grantu Bratislava je „Bratislava – mesto s kvalitnejším verejným priestorom“. Víťaz získava 2 000,- EUR na ročný projekt zameraný na nafotenie zmien v Bratislave.

Víťaz Grant Bratislavy 2022 Tomáš Hrivňák

Foto: Desana Dudášová

Mladým talentom roka 2022 sa stal Hugo Kollár so sériou fotografií Danzamea 2022, Autor je študentom tretieho ročníka odboru fotografický dizajn na Súkromnej škole umeleckého priemyslu animovanej tvorby v Bratislave. Fotografoval priebeh a prípravy medzinárodnej letnej tanečnej školy Danza mea 2022 a záverečného vystúpenia.

V dňoch 28. – 30. augusta 2022 hodnotila medzinárodná 5-členná porota súťažné fotografie a rozhodla tak o víťazných fotografiách aktuálneho ročníka súťaže novinárskej fotografie.

Tohtoročná porota bola v zložení:

Kadir van Lohuizen (predseda poroty, člen NOOR Agency, Holandsko), Yuri Kozyrev –fotograf (NOOR), Rusko, Alexander Chekmenev – fotograf, Ukrajina, Jindřich Štreit (fotograf a pedagóg, ČR) a Jana Hojstričová (fotografka a pedagogička, SR), ktorá je zároveň aj garantom projektu.